Ålagillet är en skånsk fest med historiska rötter
Att hålla ålagille är en gammal tradition med historiska rötter utefter kustremsan mellan Åhus och och Kåseberga. Långgrunda stränder och bukter attraherar till ålen till den Skånska kusten. En mer Skånsk matfest är svår att föreställa sig. En upplevelse för alla sinnen och ett minne för livet blir det för besökaren av ett ålagille. Traditionen med att hålla ålagille hålls vid liv av krogar, fiskebodar, restauranger och gästgivaregårdar utefter kustbandet. Starten för att erbjuda ål på menyn är från mitten på augusti till slutet på November. På ett äkta ålagille skall det ätas fyra olika sorters ål exempelvis rökt ål. åla soppa, kokt ål, luad ål, stekt ål, eller halmad ål. Anrättningen sköljs ned med malörtsbrännvin även kallad bäsk med skånska ordalag.
Hotet mot ålens överlevnad
Idag är ålen i Sverige och Europa utrotningshotad. På grund av överfiske, för stora fiskekvoter och den kontinuerliga efterfrågan på ål av kunderna. I Skåne serveras ål på ålagille, till julbordet och på restaurang. En av orsakerna till att ålen är utrotningshotad är att det är en tradition att äta ål i Skåne sedan flera generationer tillbaks.