Om oss, Skåne och svensk restaurangkultur

 

Om oss

Allt fler upptäcker Skåne! Den skånska landsbygden, den goda maten, gästfriheten och närheten till havet. Det är också matskafferiet Skåne, dess restauranger och korta avstånd till lokalproducerade råvaror som gör södra delen av Sverige till ett kulinariska besöksmål för alla matintresserade. Samtliga artiklarna på den här hemsidan kommer att ha anknytning till maten, restaurangerna och råvarornas Skåne.

Ett semesterparadis med dess vidsträckta stränder utefter Österlen, Ystad och Malmö. Eller vandra på stigarna till haväng, upptäck Brösarpsbackar och ett icke platt Skåne, samt bokskogarna. Vajande sädesfälten, sockerbetorna gröna blast i långa rader och de öppna slätterna skapar Sveriges främsta jordbrukslandskap. Det är matskafferiet Skåne, dess restauranger och närhet till lokal producerade råvaror som gör landskapet till ett kulinariskt besöksmål för en smaklig spis.

Matkultur – en kort historik

Mycket av matkulturen har från början en praktisk användning. Att konservera, salta och röka maten har på flera sätt skapat maträtterna i Sverige. Här har matkulturen alltid varit knuten till produktion, kulturell särart och geografi. Ett bra matkulturellt exempel som är knutet till produktion och kunskap är hårt bröd, vilket äts flitigt av norrlänningar men inte av skåningar. Orsaken återfinns i historien, produktionen och kunskapen. I Skåne till skillnad från resten av Sverige.

Äta ute

Olika samhällsklasser har inte alltid gått på restaurang. Det är en relativt sen företeelse. Framväxten av att gå på restaurang för att äta kan sägas inledas tillsammans med industriella revolutionen och senare delen av 1800-talet i Sverige. Dock dröjer det ända framtill 1955 innan serveringsrestriktioner och notbok tas bort, vilket förändrar restaurangernas profilering – till att få gästerna att äta. Dricka kunde man ju göra fritt hemma nu när notboken slopades.

Under 1960-talet kommer finkrogarna att förändras och flera andra kök än det tyska och franska som dominerat tidigare. Tillkommer gör det italienska köket med pasta och pizza. Och även grekiska restauranger med grillade köttspett, aubergine och tzatsikiröror blir populära. Idag äter svensken mat från hela världen. Faktum är att den traditionella skånska svenska maten varken är särskilt svensk eller skånsk vid en närmare anblick.

Skånsk matkultur

Ett rätt sentida påfund enligt professor Jan Öjvind Swahn. Mycket av matkulturen och landskapsrätter skapades av landsbygdsföreningar under början av 1900-talet. Förklaringarna till den skånska matkulturen skall sökas i Europa samt i grannlandet Danmark. Gåsmiddag, spettekaka, äggkakan och svartsoppan var vanligt förekommande nere på den europeiska kontinenten redan under 1600-talet. Att maträtterna sedan kvarstannat i Skåne har med tradition, jordbruk och råvaror att göra. Enligt professorn Öjvind Swahn är det blodkorv och ål som kan räknas in som typisk skånsk mat.

Restauranger i Skåne

En restaurang kan aldrig smaka eller bli bättre än råvarorna som kockarna använder. Det blir svårt att laga god mat på dåliga råvaror. Oavsett om maten som lagas är spansk, fransk eller skånsk.

All god och välgjord matlagning bygger i grunden på bra råvaror. I Skåne är det aldrig långt mellan råvara, matlagning och ätande. I den tempererade skånska myllan trivs råvarorna och det är förutsättning för storstädernas nydanande restaurangmenyer och landsbygdens mer traditionella krogar.