Vad vill du ha på tallriken?

 

Provsmaka Skåne

Att smaka på Skåne innebär att smaka på närproducerade råvaror, här ses fritt betande lamm, idisslande nötkreatur och bökande grisar i den ljumma myllan. I Skåne lägger man en stolthet i att skapa en bra djurhållning, ekologiskt odlat och närproducerat. Gårdsbutiker, musterier och lokala producenter av diverse specialiteter finns det gott om i Skåne.

Landskapets geografisk läge bjuder på nyfångad rökt fisk utefter Österlens havskuster. Skåne är ett smakrikt Sverige och det finns mycket att välja på – den som tror att Skåne bara bjuder på svartsoppa, ål, äggkaka och spettekaka kommer att bli besviken. Skåne bjuder på allt vad en matintresserad besökare kan tänkas sätta på gaffeln och sluka!

Den skånska tallriksmodellen

Stundtals kan stereotyper vara roliga och även inrymma ett korn av sanning. Ofta hör man att Skåningar gillar att äta god mat. Å andra sidan vem gör inte det? “Enligt skånsk tradition och nedtecknad hörsägen av J. E Rosberg, säger skåningen att kalkonen är en dålig fågel eftersom den är för stor för att ätas ev en person – men för liten för att delas och ätas på två personer. En genomsnittlig kalkon ligger på en snittvikt av 3-4 kilo. Vilket med råge räcker för två personer!

Äta skånskt mat på restaurang i Skåne

Vill man fylla tallriken med skånsk mat och gå på genuint skånska restauranger kommer här en liten rekommendationslista på maträtter som bör provas och avnjutas vid besöket söderut.

Råka är en maträtt som måste prövas – en traditionell skånsk delikatess.

Råkan är en fågel som tillhör kråksläktet. I gamla tider fick unga pojkar klättra upp för att hämta ner fåglarna från boet. Ida väntar man tills dess att fåglarna kan flyga. Sedan skjuts fåglarna ner av jaktlagen. Fågeln har till skillnad mot exempelvis kalkon och kyckling ett mycket mörkare kött. Och innehar relativt de andra fåglarna en viltsmak. Skånes mest kända restaurang och gästgiveri för att äta den skånska delikatessen råka är Hammenhögs Gästgivaregård. Flera hundraårig historia av att erbjuda gästerna råka på menyn. Observera att säsongen för matdelikatessen på Hammenhögs gästgiveri endast sträcker sig från nationaldagen 6 juni framtill slutet av sommarveckorna i Augusti. Bör upplevas!

Åk till Skanör – be om en fiskrätt på tallriken

Sista delen av Skåne. Besök Skanör och Falsterbo. Närheten till havet skapar närheten till färsk nyfångad fisk. Nere i hamnen finns “Skanörs Fiskrögeri” en restaurang med tydlig gourmékänsla. Havets läckerheter tillagas med hantverkskunnighet, omsorg och förstklassig service.