Restauranger i Skåne

Skåne är ett landskap med en rik mattradition. Vi förknippar både äggkaka och gås med vårt sydligaste landskap. Andra rätter, som tyvärr fallit i glömska, är surstek, krusbärspudding och syltade valnötter. I kategorin snabbmat är det svårt att inte nämna falafeln när det handlar om Skåne. Att Sveriges bästa falafel serveras på Möllevångstorget i Malmö är numera ingen hemlighet och folk vallfärdar till ställen som Jalla Jalla, Falafel Bagdhad och The Orient House of Falafel No 1. Trots att det var en dansk från Köpenhamn som tog hem segern i Falafel-VM som avgjordes i Malmö i september 2018, får du inte missa att käka falafel när du är i Malmö.

I landskapet Skåne finns många äppelodlingar och musterier. Det mest kända är Kiviks musteri på Österlen. Andra populära råvaror som odlas i Skåne är sparris, ramslök och fläder. Många av de mest populära restaurangerna i Skåne ligger förstås i Malmö, men landskapet rymmer också krogar som är värda en omväg. Så om du inte redan befinner dig i Skåne, boka en matresa hit! Ett tips är att kolla runt på nätet efter billiga resor, så att du har mer pengar över att lägga på restaurangbesök. Till exempel går det att hitta rabattkoder på resesajten expedia Här presenteras några restauranger i Skåne som är väl värda ett besök. Listan bygger på klassificeringen i White Guide.

Daniel Berlin Krog

Restaurangen ligger i den lilla byn Tranås och även utrymmet i Daniel Berlin Krog är litet. Matsalen innehåller endast 14 platser, fördelade på fem bord, men i gengäld är smakupplevelsen stor. 2018 fick restaurangen sin andra stjärna i Michelinguiden – den prestigfyllda guideboken för restauranger. Två stjärnor innebär i Michelinguiden omdömet: “utomordentlig matlagning, värt en omväg”. En stor del av maten odlas i Daniel Berlins egen trädgård och hela hans familj är delaktig i restaurangen.

Karlaby Kro

Karlaby Kro, som ligger på Österlen, erbjuder både god mat och spabehandlingar. Eftersom det också är ett hotell är det ett lämpligt resmål om du är ute efter en eller flera dagars avkoppling. Karlaby Kro erbjuder en stor à la carte-meny även under lågsäsong. Dessutom är miljön romantisk och ombonad.

Matrummet i Lund

Matrummet i Lund huserar i ett gammalt lokstall och ligger lite utanför stadskärnan. De erbjuder fasta menyer, antingen fyrarätters eller sjurätters och det finns flera att välja mellan. På vardagarna kan du äta lunch på restaurangen. Restaurangen ligger i anslutning till ett hotell.