Östarps Gästgivaregård

I närheten av Veberöd i Skåne ligger Blentarp, Blentarp är en tätort belägen i Sjöbo kommun och i Blentarp ligger Östarps Gästgivaregård. Följande text handlar om Östarps Gästgivaregård.

Historia

Det började redan som en observation från de som styrde landet på 1200-talet, det fanns ett stort behov av gårdar som kunde erbjuda logi åt kringresande, ofta handlare av olika slag. Ännu något tidigare i historien fanns det nämligen en utpräglad problematik kring våldgästande, handelsresande som krävde att de skulle få övernatta kostnadsfritt var de ville. Runt 1300:talet bestämdes det att det istället skulle finnas specifika gårdar som mot betalning kunde erbjuda mat och logi, således uppkom gästgivargården.

Östarps Gästgivargård är dock inte så gammal, gården byggdes först 1924. Under beredskapstiden (andra världskriget 1939-1945) fungerade gästgivargården som militärförläggning. Det var först 1946, efter andra världskrigets slut som gästgivaregården tog sin nuvarande form och återinvigdes. Idag är det både möjligt att äta och uppleva på gården och upplevelserna är många i och med att gården ingår i Kulturens Östarp.

Idag

Idag ägs Östarps Gästgivaregård av den tredje generationen Vollmer. Gården har således gått i arv och tagits över sedan 1924.

Om du är intresserad av att starta upp en egen gård och om du snabbt behöver låna pengar kan du göra det här hos långivare där man kan låna utan UC, utöver det finns mer information om hur du går tillväga.

Kulturens Östarp består av Östarps gamlegård, en gård som är typisk för sitt slag och som har funnits sedan 1812, Alrik Jönssons gård från 1907, Möllegården som också är från 1924 och så Östarps Gästgivaregård. På gårdarna bedrivs det verksamhet av olika slag, bland annat jordbruksverksamhet driven med hjälp hästar så som den bedrevs tidigare i historien. Det är således ett levande jordbruksmuseum. I dagsläget diskuteras det också om inte hela området skulle bli ett kulturreservat, det återstår att se var det landar. I omgivningarna runt om gården finns det möjlighet att promenera, gå på friluftsmuseum och ta del av andra aktiviteter.

På Östarp Gästgivaregård serveras det god mat i en fantastisk miljö. Maten är förstås närproducerad och ekologisk. För ägarna betyder det mycket att få servera mat som är odlad och producerad runt husknuten. Utöver att servera mat arrangerar gården också firanden av olika slag, du kan fira både nyårsafton, midsommar, kalas av olika typer och bröllop. Dessutom kan företag hålla konferenser på gården och liknade. Deras meny andas svensk traditionell mat bland annat erbjuder de Östarps ekologiska äggakaka, tillverkat på ägg ifrån den närliggande gården. Men, deras menyer andas också förnyelse och nytänk, som desserten hjortonparfait med brownie. En matupplevelse utöver det vanliga med andra ord. De har i likhet med andra restauranger av samma slag också ett påkostat julbord som serveras från och med slutet på november.