Skånsk festmat

Traditionell skånsk mat som spettekaka, gås och ål får det att vattnas i munnen på många finsmakare. Flera av de klassiska maträtterna från landskapet äts runt om i landet i samband med större högtider. En gåsmiddag förknippar vi med högtider som jul eller USA-importerade Thanksgiving. Brunkålen hör för många till julbordet. I Skåne är det fortfarande vanligt med traditionella matfester som ålagillen och gåsagillen. Under det förstnämnda kan upp till sju olika sorters ål serveras, alltifrån inkokta varianter till ålaladåb. Under gåsagillet tas det mesta av gåsen tillvara och serveras med “sås och krås”. Idag blickar många finkrogar bakåt i historien och tar tillvara på traditionella råvaror och recept. Här kan du läsa mer om den skånska festmaten och hur den utvecklats av nutidens stjärnkockar.

Den skånska matkulturen – en geografisk fråga

Den skånska matkulturen har vuxit fram med hänsyn till landskapets geografiska läge. Närheten till kontinenten gjorde att man snabbt kunde importera nya konserveringstekniker. Kontinentala metoder som saltning och rökning blev standard i Skåne samtidigt som man norröver fortsatte att syra. Ett annat exempel är väderkvarnar som tidigt kom till Skåne, de lämpade sig väl i det blåsiga landskapet. Tack vare dessa hade man tillgång till mjöl året runt och utvecklade saftiga bröd och kavring. Den typiskt skånska rätten äggkaka kanske inte låter som någon festmat. När en erkänt duktig kock står för matlagningen kan dock även de allra enklaste husmansklassiker bli till riktig gourmetmat. Nyheten om att Skåne lockar stjärnkock är ett glädjeämne för alla som är intresserade av modern skånsk mat. Bella på Österlen serverar skånska råvaror i italiensk tappning. Andra restauranger som satsar på traditionell skånsk mat i modernt utförande är Madaro i Malmö och Talldungen i Brösarp.

Michelinkrogar i Skåne

För dig som vill äta en riktig festmåltid utöver det vanliga är det ett säkert kort att satsa på en restaurang som blivit prisad i välkända Guide Michelin. I Skåne finns det för närvarande fyra restauranger med så kallade michelinstjärnor. Dessa matupplevelser är dock exklusiva, så Klicka här för att jämför lån hos Sambla och hitta lånerbjudanden från 20 olika banker och långivare. Vollmers ligger på Gamla Väster mitt i Malmö och är en av sex svenska krogar med två stjärnor i den prestigefyllda restaurangguiden. Råvarorna är närproducerade och maträtterna presenterar de skånska årstiderna. Du kan välja mellan att äta à la carte eller att avnjuta en avsmakningsmeny. Välkända Bloom in the Park ligger i Pildamsparken i Malmö. Här förvandlas säsongsbetonade råvaror till spektakulära anrättningar. I Skåne Tranås på Österlen ligger prisade Daniel Berlin Krog. Restaurangen vill genom sin meny förmedla historier om de österlenska omgivningarna. Malmökocken Karim Khouani och hans Nya Sture är den senaste i raden av skånska restauranger som erhållit en michelinstjärna.