Slottsrestauranger i Skåne

Det finns gott om slott i Skåne – runt 150 stycken faktiskt. Många av dem erbjuder mer än bara vacker slottsmiljö, då man också kan njuta av en god bit mat på slottens restauranger. Här kommer våra tips på de bästa slottsrestaurangerna i Skåne.

Till Örenäs slott, som ligger nära Landskrona, ska man till exempel åka om man vill lyxa till det rejält. Här kan man nämligen övernatta en weekend i något av slottets 114 rum (kanske den stora eller lilla sviten?) och avnjuta en trerätters supé på kvällen, inklusive vad slottet har valt att kalla ”några överraskningar”, för runt 2 700 kronor. Upplevelsen av detta ganska moderna slott, som byggdes mellan 1914 och 1918, är dock värd sitt pris, då man förutom god mat och vacker slottsmiljö också kan njuta av vackra omgivningar; slottet ligger 500 meter från kusten och har en uteterrass där man kan beskåda utsikten.

Vill man äta mat i ett äldre slott kan man knappast hitta en bättre slottsrestaurang än den på Svaneholms slott, då slottet byggdes redan år 1530. Restaurangen har dock en betydligt kortare historia, då den har funnits i slottet sedan slutet av 1960-talet. Här kan man njuta av klassiska rätter som har lagats från grunden, och menyer som skiftar med årstiderna.

Ett slott som har allt – både natursköna omgivningar och fantastiskt god mat – är Häckeberga slott, som ligger på en holme i Häckebergasjön. Bara maten eller bara omgivningarna hade varit tillräcklig anledning för att besöka Häckeberga slott, men där kan man alltså njuta av bägge delarna. Vill man övernatta på slottet finns självklart rum tillgängliga, som alla har sin unika karaktär.

Slutligen måste vi tipsa vinälskarna om Kronovalls slott på Österlen, där varje rum är uppkallat efter en druvsort – man kan med andra ord hålla höga förväntningar på det vin som serveras på slottets restaurang. Slottet omges av en bokskog, som passar perfekt för avslappnande promenader efter middagen för att smälta maten.

Om du själv skulle vilja starta en restaurang som blir lika framgångsrik som någon av dessa slottsrestauranger, kommer du att behöva anställa ett team som du kan lita på och som pushar din restaurang att bli bättre hela tiden. Det är en konst att rekrytera och sköta sin personal på ett sådant sätt att man får sådana anställda, och därför kan det inför uppstarten av din restaurang vara bra att gå en HR-utbildning för att förbättra din kompetens på området. Det kan du bland annat göra hos Advantum.