Vollmers – årets skånska restaurang

Gastronomipriset delas i vanlig ordning ut i rådhuset till några få av skånes dryckes och mat experter. Malmö har blivit en Metropol för bra restauranger sedan förbindelsen med Köpenhamn blivit så bra och Malmö nu är en del av Greater Copenhagen. Det finns olika områden inom vilka dessa proffs har riktat in sig lite extra. Ett vanligt område för fine dining är fransk mat, och på senare dar har asiatiskt blivit riktigt populärt att utforska. Menyerna som brukar ha det bästa av det bästa är restaurangernas egna utvalda rätter som man kan få prova i avsmakningsmenyerna. Då kan det handla om att man får prova 5 till 10, ibland fler, väldigt små och fint presenterade rätter. I år var det ingen mindre än Vollmers som plockade hem titeln “Årets Skånska Restaurang”. 2017 kom Vollmers med i Michelin Guiden och fick fantastiska 2 stjärnor. Restaurangen ligger på tegelgårdsgatan i Malmö och är även mästare i balanskost.

Brödernas restaurang blev succé

Bröderna Mats Vollmers och Ebbe Vollmers visste inte att deras livsverk skulle visa sig bli en restaurang i världsklass. Att bli tilldelad Michelin stjärnor är väldigt prestigefullt inom restauranger, barer och nu även caféer. Att dessutom bli tilldelad två stycken är otroligt faktiskt. Det var nog ingen som var förvånad när den här restaurangen nu utsågs till “Årets Skånska restaurang”, speciellt inte om man själv har varit där. Inredningen är elegant med ljusa toner i dov belysning. Allting är prydligt och perfekt i denna lokal som ser ut som en modern skånelänga. Inte bara maten är viktig hos Vollmers, även presentationen har det lagts ner mycket tid på. Tallrikarna är inte alltid som vanliga tallrikar, utan det kan vara en träbräda eller metallskål som med sina färger ger liv åt rätterna. Sedan ska man såklart kombinera rätterna med en passande dryck, och därför har Vollmers sina egna sommelierer. En sommelier är en dryckesexpert och är idag ett hippt yrke inom matvärlden. Det är viktigt att man hittar de smaker som går i harmoni med varandra.

Restaurang för både de stora och små

Hos Vollmers är mat och dryck i fokus, absolut. Men bröderna såg även middagen ute som en aktivitet man bör göra tillsammans med de man tycker om. Med barnvagnar och bärpåsar från Bigbaby kan även bebisen följa med på restaurangen. Det kan vara svårt i vissa situationer att hitta restauranger med god mat och som samtidigt tillåter barn. Även om det är tillåtet rent formellt med barn på de flesta restaurangerna kan det finnas informella koder som säger att barn inte hör hemma på restaurang. Detta kan vara begränsande för barnfamiljer och bröderna Vollmers har sett till att deras restaurang ska vara öppen för alla. Dessvärre är barnmenyn snäv i sitt utbud, något som kanske det kommer bli ändring på snart nu när Vollmers blivit utsedd till “Årets skånska krog”. Folk reser från landets alla hörn för att äta här, och även utländska gäster är vanligt förekommande. Danmark ligger ju väldigt nära och bra för danska matentusiaster.